Explosiviteit Voor sporten waarbij de explosiviteit van belang is, zoals bij het schaatsen, is het […]
Testen Overig
Explosiviteit
Voor sporten waarbij de explosiviteit van belang is, zoals bij het schaatsen, is het interessant om het ‘Anaerobe vermogen’ en de ‘Anaerobe capaciteit’ in kaart te brengen. De meest gangbare test hiervoor is de 30 seconde Wingate Test. Een alternatief is de zogenaamde isokinetische sprinttest, een sprint waarbij we het maximale vermogen bepalen terwijl je fietst op een vast toerental (bijvoorbeeld 130 omw/min).
De spronghoogte tijdens een Squat Jump of Counter Movement Jump is ook een maat voor explosiviteit. Met name voor intervalsporten als voetbal en volleybal is dit een relatief makkelijke manier om het Anaeroob vermogen in kaart te brengen.
Volg onderstaande links voor meer achtergrondinformatie over:
Spelsporten (o.a. voetbal, hockey)
Spelsporters testen we met een specifieke interval conditietest, de zogenaamde YoYo Intermittent Recovery Test. Dit is een veldtest, ontwikkeld door de Deense inspanningsfysioloog Jens Bangsbo, die het intervalkarakter van een spelsport nabootst. De YoYo Test bestaat uit 20 meter runs, met 10 seconden rust na elke 2 runs. Het herstelvermogen, dé prestatiebepalende factor voor een spelsporter, speelt hierbij een belangrijke rol. De snelheid begint op 10km/h die elke 2 tot 16 runs toeneemt tot je maximale inspanning bereikt. We meten de hartslag tijdens en na afloop van de test. Het is daarom ook mogelijk de YoYo Test submaximaal uit te voeren. Als we de test één of meerdere keren herhalen krijgen we een goed beeld over de conditionele veranderingen in het seizoen.
Spelsport Trainingsanalyse
Naast het periodiek uitvoeren van veldtesten bij spelsporters, voeren we ook trainingsmetingen uit. We meten hierbij de hartslag en versnellingen (load) van de spelers om zowel de interne- als externe belasting van de spelers tijdens een training(svorm) in kaart te brengen. Lees meer over Spelsport Trainingsanalyse.
Spelsporten (squash)
Voor squashers hebben we een aantal jaar geleden in samenwerking met NOC*NSF de Squash-Specific Exercise Test ontwikkeld. Deze test voer je uit op de squashbaan, waarbij je op een bepaalde snelheid een ‘ghosting’ patroon volgt. Na elke stap, bestaande uit 6-10 ronden, neemt de loopsnelheid toe. Tussen de stappen heb je 30 seconden rust en nemen we een druppeltje bloed af voor een lactaatmeting. De maximaal behaalde snelheid geldt als prestatiemaat. Meer achtergrondinformatie kan je vinden in de Kennisbank in het artikel dat we in samenwerking met Gouttebarge et al in 2013 hebben geschreven. De Squash-Specific Exercise Test is inmiddels opgepikt door de Maleisische squashbond en gevalideerd in een studie uitgevoerd door sportwetenschapper Carl James van het National Sports Institute aldaar. Deze studie – Validity and Reliability of an On Court Fitness test in Squash – is in 2019 gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research en ook te vinden in de Kennisbank.
Interesse?
Mail voor vragen en/of een offerte naar info@contest.nl.